Overgang
"De overgang is een periode waarin het lichaam tijd nodig heeft voor een
grote re-organisatie."
De reden dat vrouwen te maken krijgen met overgangsklachten heeft te maken met de eicellen. Een vrouw wordt geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen, op het moment van de eerste menstruatie zijn er nog 300.000 eicellen over en aan het einde van de vruchtbare levensfase zijn de eicellen kwalitatief gezien 'ouder' en raken op.
Klachten
Tijdens die jaren veranderen de hormoonspiegels in het lichaam, waardoor allerlei processen anders gaan verlopen en klachten kunnen geven:
- Opvliegers
- Hevige transpiratie
- Veranderende menstruatie, veel minder of juist heel hevig
- Slapen: minder diep, regelmatig wakker worden
- Stemming: huilbuien, burn-out, depressie, opvliegerig
- Moeheid
- Gewrichtsklachten: frozen shoulder, stijfheid
- Gewichtstoename
- Haaruitval
- Libidoverlies
- Urineverlies
Borstkanker
"... als gevolg van de chemotherapie komen vrouwen ook in de overgang ..."
Vrouwen die geconfronteerd worden met borstkanker en/of het verwijderen van de eierstokken en een behandeling krijgen, worden in een korte tijd geconfronteerd met een
'niet natuurlijke overgang'. Naast de behandeling tegen de borst/eierstokkanker is het van essentieel belang dat er aandacht is voor de klachten die deze 'chemische' overgang ontstaan.
Tijdens de consulten leg ik uit over hoe de behandeling, de tamoxifen of de aromataseremmers tegen borstkanker precies werken in het lichaam en welke gevolgen het lichaam ondervindt van het verwijderen van de eierstokken. Ook geef ik informatie over welke hulpmiddelen je veilig kunt gebruikt om zoveel mogelijk klachten weg te nemen.
Burn-out
Regelmatig vertellen vrouwen: '...Ik heb een burn-out gehad en ik snap maar niet hoe dat kan, er is niks geks gebeurd in mijn leven alles gaat z'n gangetje...'
Een burn-out kan meerdere oorzaken hebben, vaak kunnen vrouwen duidelijk aangeven wat de oorzaak is bijv. gebeurtenissen of een intensieve periode.
Maar soms is de oorzaak helemaal niet duidelijk. Wat helaas nog al te vaak niet bekend is, is dat de hormonale veranderingen die in het lichaam plaats vinden tijdens de overgang ook invloed hebben op de overdrachtsstoffen (neurotransmitters) in de hersenen. Als je gevoelig bent voor deze verandering, kan het zo zijn dat je tijdens deze periode voelt dat je vastloopt met als gevolg 'burn-out' klachten. Ook is het heel zinvol om te weten dat het dalen van het hormoon oestrogeen voor een gedeelte opgevangen wordt door de bijnieren. De bijnieren verzorgen meerdere functies, zoals bijv ook de aanmak van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Het is heel fijn om te weten welke invloed je als vrouw hebt op het 'wijs omgaan' met je bijnieren zodat er ook vanuit deze plek zoveel mogelijk balans gecreerd kan worden voor het proces van de overgang.
Als vrouwen vroeg in het proces van de overgang langs komen, probeer je deze klachten voor te zijn. Helaas gebeurt het nog vaak dat vrouwen pas komen als de klachten al hevig aanwezig zijn, ook dan is het goed om te weten wat de oorzaak is en welke hulpmiddelen er zijn om deze klachten aan te pakken.
Healthcheck
"... ik viel niet eens raar en toch mijn pols flink gebroken, snap er niks van..."
Wat je niet direct merkt is dat er veranderingen plaatsvinden in cholesterol, bloedsuiker, bloeddruk, botten, gewicht en de vitamine D opname.
Wat is de oorzaak van deze veranderingen en hoe kan ik mijn waardes laten bepalen, klik hier.
Consulten
Uitleg over wat er tijdens de overgang in het lichaam plaatsvindt geeft vaak al veel rust.
Vrouwen zeggen opgelucht:
"...zie je wel, ik ben niet gek, er gebeurt gewoon veel in mijn lichaam...'
Naast deze uitleg geef ik lifestyle adviezen over voeding en bewegen, informeer ik over verschillende hulpmiddelen en geef aan hoe je daarmee invloed kunt uitoefenen op je klachten.
Zijn hormonen de enige oplossing, wat zijn de voor en nadelen daarvan? Hoe werken plantaardige supplementen en welke invloed hebben vitaminen en mineralen?
Het mooie is dat elke vrouw anders is en anders wil. Tijdens het consult zoek ik samen met jou naar wat bij jou past en waar jij je fijn bij voelt.
Vragen of direct een afspraak maken, klik hier.
Verwijzing is niet nodig, vergoeding vindt plaats vanuit de aanvullende verzekering.