Stress verdieping: Menstruatie cyclus, PMS
"De cyclus van de vrouw zorgt ervoor dat er elke week een andere
hormoonbalans is. Juist de constante wisselingen zorgen voor stabiliteit in de
processen in het lichaam."
Menstruatie cyclus, PMS Kosten: €47,50 incl 21% btw De Workshops zijn geen consulten en worden derhalve niet vergoed.
De Workshop is informatief en heeft de vorm van een groepsconsult, waarin de mogelijkheid is om - persoonlijke - vragen te stellen.
Aanmelden of aanvragen workshops via het contactformulier, KLIK HIER Graag onder vermelding van: Naam, Adres, Datum workshop / Data Workshops |
De menstruatiecyclus is een bijzonder mooi en nauwgezet proces. Toch zijn er ook veel vrouwen die klachten ervaren tijdens de cyclus.
Het uitblijven van de menstruatie - amenorroe -, menstruatiepijn - dysmenorroe -, hevige en langdurige menstruatie - menoraggie -, lange - oligomenorroe - of juist korte periodes periodes - polymenorroe - tussen 2 menstruaties ..
Zomaar een greep uit de medische termen die horen bij menstruatieklachten. Maar ook klachten als tussentijds bloedverlies, hevige buikpijn, stemmingswisselingen, cyclische hoofdpijn/migraine, rugpijn en ontzettend onrustig in je vel zitten zijn klachten die toegeschreven kunnen worden aan de menstruatie
De menstruatiecyclus herhaald zich continu zolang er geen zwangerschap optreedt. De hersenen zijn heel trouw in het aansturen van de groei van een eicel, zodat er elke maand weer een kans op een zwangerschap gecreëerd wordt. |
De hormonen oestrogeen en progesteron kunnen niet goed zonder elkaar functioneren.
Ze zorgen samen voor groei en uitgroei van het baarmoederslijmvlies. Zo zorgt oestrogeen dat het baarmoederslijmvlies gaat groeien ter voorbereiding op een zwangerschap en progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies sterk wordt zodat het een veilige plek is als de eicel bevrucht wordt.
Als de hormonen uit balans zijn, geeft het lichaam dat aan door signalen.
Onregelmatige cyclus, verandering in het bloedingspatroon als heftig bloedverlies wat lang kan aanhouden en/ of veel stolsels, gevoelige borsten, stemmingsklachten.
Menstruatieklachten zijn niet leeftijdgebonden. Ze kunnen voorkomen vroeg in de pubertijd, tijdens de vruchtbare jaren, of in het proces van de overgang.
Je kan zelf veel invloed uitoefenen op je cyclus. Belangrijk is dat je helder hebt wat de redenen zijn van je klachten. Zo kan je bewust kiezen op welke manier je je cyclus kan ondersteunen:
Via voeding, aanvullen met supplementen ter ondersteuning van je hormonen en/ of heel bewust tijdelijke of voor langere tijd een vorm van anticonceptie inzetten.
Inhoud workshop
- Aansturing en werking menstruele cyclus
Werking Oestrogeen
Werking Progesteron - Effect op het lichaam bij onbalans in Oestrogeen en Progesteron
Oorzaken van lichamelijke en psychische klachten tijdens de cyclus - Wat is PMS?
- PMS met ernstige psychische klachten, premenstrual dysphoric disorder PMDD
- Voeding, positieve en negatieve effecten op je cyclus
- Invloed van stress op de hormonen in je cyclus
- Werking anticonceptie op je cyclus en op PMS
Reguliere ondersteuning: verschillende soorten anticonceptie vormen - Welke supplementen kan je - veilig - inzetten ter ondersteuning van je cyclus?
Luisteren naar je lichaam en je cyclus geeft je veel inzicht in jouw eigen hormonale proces!
Ben je professional* en wil je graag verdieping over dit onderwerp, laat het me weten |