Burn-Out, Depressie, Bijnieruitputting


  "Het lichaam is krachtig, kan veel tegelijk, werkt bijzonder mooi en
           nauwkeurig.. dit alles om sterk, ontspannen en gezond door het leven
           te gaan. En toch geeft het lichaam ook grenzen aan.." 



"Het was een dag als vele anderen: thuis gekomen na een dag hard werken, even eten en door de kinderen van de sportvereniging halen. Maar deze avond zette ik de spullen in de gang en zei tegen mijn man: het is op, ik kan niet meer. Ik ben op de bank gaan zitten en ben er de eerstvolgende 4 maanden niet meer vanaf gekomen."

Perfecte communicatie
Ons lichaam bestaat uit vele cellen die met elkaar communiceren. Cellen zenden signalen uit om een andere cel tot actie aan te zetten of om juist tot rust te laten komen. In de cellen zelf zijn weer vele andere processen actief om stoffen aan te maken of om om te zetten zodat een volgend proces in gang gezet kan worden. Zo is er continu leven in ons lichaam. Afvalstoffen, gifstoffen en ongezonde 'zieke' cellen worden aangevallen en afgebroken en afgevoerd. 

Voedingstoffen
Vitaminen, mineralen, eiwitten, vetzuren en voldoende vocht zijn nodig om de cellen in ons lichaam goed te kunnen laten functioneren. Cellen kunnen 'tijdelijk' zonder toevoer van voedingstoffen. De cellen halen de voedingstoffen dan op andere plekken uit ons lichaam. Dit is vaak niet zonder gevolgen, bijvoorbeeld: 'een tekort aan calcium in het bloed wordt gecompenseerd door calcium uit de botten te halen, uiteindelijk kan hierdoor botontkalking oftewel osteoporose ontstaan'. Botontkalking merk je niet direct, pas als je krimpt of iets breekt. Stemmingsstoornissen - burn-out, agressie, depressie, psychose, PMS, PMDD - kunnen ook veroorzaakt/getriggerd worden door een tekort in voedingsstoffen, deze klachten kunnen je dagelijks leven in grote mate beinvloeden.

Spanning en ontspanning
'Presteren, continu allert zijn, van de ene naar de andere afspraak rennen, vrienden aandacht geven, bijwerken van je mail/appjes/social media, nadenken over wat een ander van je vindt, spanning in de familie, het volgen van een opleiding, etc..'
Bij al deze lichamelijke en-/of geestelijke acties staat ons lichaam in de vecht of vlucht stand. Vanuit de bijnieren wordt er adrenaline en cortisol geproduceerd zodat het lichaam kan volbrengen wat er verwacht wordt. Adrenaline kan heel nuttig zijn, het zorgt dat er extra suiker in je bloedbaan komt / je bloedstolling verandert / je bloeddruk stijgt / je pijndrempel verhoogt, alles om scherp en sterk te zijn. Echter, adrenaline is een hormoon wat kortdurend hoort te werken, om op dat moment de juiste keuzes te maken. Daarna hoort het adrenaline weer te dalen en het lichaam tot rust te komen. Door onze manier van leven zoals hierboven beschreven, staat ons lichaam continu in de vecht of vlucht stand. Processen die kortdurend verhoogd horen te zijn, zijn continu verhoogd. Dit geeft verstoringen, bijvoorbeeld in de suikerhuishouding, mineraalhuishouding, schildklierhormonen en overdrachtstoffen in onze hersenen. Daarbij wordt er in verhoogde mate vitamines en mineralen verbruikt, vele andere processen in het lichaam moeten het dus met minder doen, met alle gevolgen van dien..

Nog even over de verstoringen in onze hersenen, ons gedrag, stemming:
Onze darmen zijn gevoelig voor stress, langdurige stress geeft een verstoring in de darmflora. Exorfines, zijn morfines uit voeding. Werkt je darm niet goed, dan kan je stapeling van exorfines krijgen, als je een niet goed functionerende darm hebt (leaky gut) dan vindt er een verandering in opname van de exorfines plaats en hebben daardoor invloed op je hersenen zoals: gedrag, angstaanvallen, hyperactivieit.

Het lichaam geeft grenzen aan 
Is er sprake van langere tijd in de vecht of vlucht houding staan, dan kan het zijn dat het lichaam / jouw lichaam 'signalen' afgeeft dat er rust moet komen. Het is de hoogste tijd dat het adrenaline weer gaat dalen, zodat het lichaam weer orde op zaken kan stellen voor wat betreft de suikerhuishouding, bloeddruk, mineraalhuishouding etc etc
Net zo belangrijk is het dat de vitamines en mineralen die in grote hoeveelheden verbruikt zijn, goed aangevuld gaan worden.

Signalen van tekorten
Gespannen zijn, hartkloppingen, stemmingsstoornissen, angstaanvallen, hyperactiviteit, depressiviteit, hoofdpijn, onrustige benen, onregelmatige stoelgang, hyperventileren, niet kunnen ontspannen voor het slapen, menstruatieklachten, moe wakker worden, laag immuunsysteem, allergieen..

Graag wil ik samen met  jou, naar jouw situatie kijken. Ik geef je uitleg over de processen in je lichaam en ga kijken waar jouw lichaam op dit moment behoefte aan heeft om weer tot rust te komen en weer sterk te worden. 

Vul het contactformulier in of stuur een email voor een afspraak, klik hier. 


Burn-out ~ Depressie ~ Bijnieruitputting ~ Chronische vermoeidheid ~ Overspannenheid
Het lichaam geeft aan dat het 'tools' mist op geestelijk en lichamelijk gebied en niet is staat is om optimaal te functioneren.



Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Margriet 'O, o, o die hormonen'

lees het hele artikel

Vriendin 'Boost je HAPPY Hormonen'

lees het hele artikel
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Op de hoogte blijven, like Hormoonspecialist
op Facebook.


Webdesign by Breunesse ICT